„Господа управляващи, с този протест ние ви казваме: Спрете! Не знаете накъде отивате!... Спрете! Системата на здравеопазване става неуправляема! Продължавайки, ще унищожите завинаги невъзстановими човешки и материални ресурси! Господа управляващи, с този протест ние ви казваме: Спрете! С вашите действия застрашавате живота на стотици хиляди хора! Те са ваши деца, жени, мъже, майки и бащи – хоро като вас!“

Това са част от призивите, записани в декларацията на Сдружението на общинските болници в България, която бе разпространена днес по повод насрочения от сдружението национален протест на работещите в общинските болници. На 15 януари 2018 г., понеделник, от 12.00 до 13.00 часа, членовете на Сдружението на общинските болници в България (СОББ) ще прекратят работа, а персоналът им ще излезе пред самите лечебни заведения или пред сградата на съответната община в знак на протест срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване в страната.

Решението за провеждане на национален протест, който ще премине под под мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!“, бе потвърдено от Управителния съвет на СОББ на заседание от 9 януари 2018 г.

Още в края на 2017 г. проблемите на общинските болници бяха поставени на обсъждане в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Участващите работодателски и синдикални организации подкрепиха становището, че общинскита болници трябва да се запазят. В хода на дискусията стана ясно, че в голямата си част те са в реални фалити. Неразплатените задължения на 31 болници, членове на СОББ, към края на 2017 г. са 24 млн. лв., а 12 млн. лв. от тях са просрочени. Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, общите задължения на общинските болници са 100 млн. лв., като от тях 46 млн. лв. са просрочените, а само задълженията за осигуровки към НАП са около 7 млн. лв.

Най-съществената причина за това тежко финансово състояние на общинските болници е, че лечебните заведения работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г., като през това време само минималната работна заплата се е променила от 180 на 510 лв., а в допълнение на това са промените в цените на консумативите, лекарствата, услугите и други.

В декларацията на сдружението се посочва, че „до момента Министерският съвет и Министерството на здравеопазването непрекъснато приемат нормативни документи – постановления, наредби, стандарти и т.н., с които доразвиват законодателната дейност. Едва ли има човек в тази държава, който може да се оправи в тази джунгла от противоречиви, необезпечени и безсмислени изисквания. Според Сдружението на общинските болници, във всичко това водещ е принципът: Реформите задоволяват потребностите на реформиращите, а се плащат от реформираните“.

Сдружението е категорично, че като последица от нормативни промени, общинските болници са загубили 25% от клиничните пътеки, закриват се отделения. „Постепенно, вследствие на безсмислено увеличаване на изискванията за функциониране на болниците, съчетано с ограничаване на финансирането и намаляване на населението, се стигна до сегашната безизходица, се казва още в декларацията. - Незаплащането на част от извършената дейност, определена като надлимитна, допълнително утежни финансовото състояние. Част от медицинските кадри напуснаха, а млади не постъпват. С настъпването на 2017 г. се повиши минималната работна заплата на 460 лв., а от 1 януари 2018 г. вече е 510 лева. Цените на клиничните пътеки, чрез които се заплаща дейността на болниците са определени през 2007 г. при минимална работна заплата 180 лв. При тази ситуация повечето общински болници икономически трудно могат да съществуват.“

За стабилност и нормални условия на работата, за увеличаване цените на клиничните пътеки, настояват от общинските болници в България. Те искат още държавата да изплати 30 милиона лева на общинските болници в малките градове, за да се грижат за живота и здравето на хората там. И още - от парите за здравни осигуровки да се плати надлимитната дейност на лечебните заведения и да се спре с хаотичните реформи.

Междувременно, продължава подписката в подкрепа на общинското здравеопазване.

Цялата декларация на Сдружението на общинските болници в България можете да прочетете тук:
https://www.bia-bg.com/news/view/23777/