Сдружение "Институтът за пътна безопасност" ще съдейства и в нашата страна да се въведат добри световни практики за безопасността на движението. Това заявиха в пресклуба на БТА в Стара Загора Николай Паунов и Йорданка Колева- експерти от новоучреденото сдружение.


По думите на Паунов "държавата сама не може да се противопостави ефективно на пътнотранспортния травматизъм, ако в системата не се включат активно независими експерти, неправителствени и браншови организации". Паунов уточни, че създаването на новата неправителствена организация е препоръчано от ООН и Световната банка. Целият процес за управление на пътната безопасност у нас се нуждае от корекция и преодоляването на множеството държавни институции, ангажирани с пътната безопасност, посочи Паунов.


Експертите от организацията имат желание да участват в създаването на механизъм за външен одит на пътната обстановка.

От Института предлагат две стъпки за нормализиране на пътнотранспортната обстановка. Първата е създаване на организация с достатъчно голям административен капацитет, за постоянен мониторинг и подпомагане на Министерския съвет при вземане на решения в тази сфера, а втората - да се приеме нова национална стратегия за единна държавна политика по безопасност на движението.
Хаосът в законодателството трябва да се преодолее, за да се пресече агресивното поведение на пътя, каза Йорданка Колева.
На пресконференцията в Стара Загора присъстваха учредители на сдружението от Бургас, Димитровград, Хасково и Ямбол.