Две години от избора на митрополит Киприан


На 11 декември 2018 година се навършват две години от каноническия избор на Старозагорския митрополит Киприан за епархийски архиерей. На тази дата в синодалния параклис „Св. цар Борис“ за него гласуваха 8 от митрополитите, които присъстваха на избора.

За тези две години начело на Старозагорска епархия роденият в Казанлък митрополит донесе благодатния огън от Божи гроб, два пъти извърши ритуала „Умиване", а три пъти в града пристигна Негово Светейшество Българският патриарх Неофит – за 50-годишнината от интронизацията на митрополит Панкратий, с патриарха на Москва и цяла Русия Кирил за 140-годишнината от Освобождението на България и за честванията по повод 180 години от рожеднието на Старозагорския митрополит Методий. Негово Високопреосвещенство освети единствения храм в България, който носи името на Св. Патриарх Евтимий до Ректората на Тракийски университет и новия параклис „Благовещение на Майка Богородица“, предназначен за близките на лишените от свобода в Старозагорския затвор.

Митрополит Киприан участва в спектаклите „Молитва за Стара Загора“ и „Моление за Стара Загора“ на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, а на няколко пъти застана и на диригентския пулт на сцената на Държавна опера – Стара Загора с Моцартовия „Реквием“, „Миса Криола“ и др. На входно-изходните пътни артерии на Стара Загора бяха поставени православни кръстове. Епархийският съвет учреди две отличия - „Св. ап. Карп“ и „Св. Игнатий Старозагорски“. Възстановени бяха Културно-просветният отдел при Старозагорска митрополия и издаването на две печатни издания – за деца „Божествени искрици“ и за възрастни - „Нашата вяра“.

Старозагорският митрополит Киприан е носител на църковни отличия и множество музикални награди.