Ден за размисъл преди еврота Ден за размисъл преди вота за членове на Европейския парламент е днес..
Политическата агитация в деня за размисъл и в деня на изборите остава забранена. Остава забраната и за разпространение на резултатите от социологическите проучвания преди края на изборния ден.

Недопустимо е разпространяването на нови агитационни материали, както и унищожаването на материали, поставени в съответствие със законовите изисквания на местата, определени от кмета на съответната община.
Има забрана и за използването на общинския и държавния транспорт за агитация както в течение на цялата 30-дневна информационна кампания, така и в съботата, определена за размисъл.

От ЦИК припомнят, че избирателите имат право да изберат как да гласуват - машинно или с хартиена бюлетина. Ако предпочетат гласуването с бюлетина те трябва да помнят, че тя се попълва със знак "V" или "X", задължително със син химикал.
Ако гласоподавател допусне грешка и отбележи една партия или коалиция, но две преференции, бюлетината ще бъде валидна, но само в частта си за съответната политическа сила.

В изборите за членове на Европейския парламент на 26 май участие ще вземат 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати.
Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661, а общият брой избиратели по избирателни списъци е 6 355 633. Това съобщиха от ЦИК.

За гражданите на община Казанлък, които имат тук настоящ или постоянен адрес е важно да знаят, че могат да направят проверка за местата за гласуване и дали са включени в избирателните списъци на специалната директория "Справка в избирателните списъци""в официалния сайт на община Казанлък, на адрес: https://www.kazanlak.bg/page-8852.html

Справката може да направена оп ЕГН или по адрес:

Изборите в неделя започват в 7 часа и ще продължат до 20 часа. При наличие на повече желаещи да гласуват на финала на изборния ден, то той може да се удължи с един час- до 21 часа.