Интересна фотоизложба домакинства казанлъшкият Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства.

Тя е с фотоси на русенецът Явор Минчев и се нарича "Аерофотография". Наскоро авторът й спечели Националната награда за България от конкурс на Sony. Неговият фотос "Солта на морето" спечели отличието „Най-добър кадър на фотограф от България“ в раздел „Любители“ от конкурса Sony World Photography Awards.

Авторът, IT – специалист по професия, е изключително популярен със своите аерофотографии. Увлича се от изкуството на светлината още от времето, преди да започне следването си в университета в Русе, където живее и сега.


Страстта да снима от високо го обзема, когато през 2007 г. лети за пръв път с мото делтапланер. Днес аерофотографията превзема изцяло свободното му време. Комбинацията от преживявания в летенето и снимането провокира у Явор Мичев творчески търсения, отваря нови хоризонти за различни авторски проекти. В аерофотографията той концентрира изцяло енергията и познанията си, при това - с отлични резултати.

Явор снима от парапланери, мотопланери, делтапланери, паратрайкове и малки самолети.

От 2014 г. експериментира с безпилотни радиоуправляеми платформи и дронове.“За мен аерофотографията е сбъдната мечта. Все едно, че виждам и отразявам света през погледа на птицата. Светът оживява в нови композиции и сюжети, а дори и най-познатите места неочаквано се променят, бих казал приказно“, споделя Мичев пред своята публика.


Изложбата „Аерофотография“ в Казанлък се реализира със съдействието на „Фотосинтезис“. Откриването е от 17.30 часа вечерта на 14-и март, четвъртък в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства.

Ще може да бъде разгледана до 25-ти март вкл.