Реплика на Самарското знаме, дарено от казанлъшката структура на Национално движение „ Русофили“ бе осветена и дарена на Община Казанлък. Свещенодействието извърши Старозагорският владика Киприян по време на 14 Национален събор на русофилите, проведен край язовир Копринка днес.Проявата, организирана от Националния съвет на движение „ Русофили“ и Община Казанлък не мина и без редовните в последните години опити за провокации на участници в събора. В случая девойка от Карлово с име Биляна по застана със знамето на Донецката република по време на освещаването на репликата на Самарското знаме непосредствено пред трибуната, понесла знамето на Донецк на ръце.
По думите на девойката, това било второ освещаване на знамето на Донецката република, като първият бил на 3-ти март тази година на Шипка.


Паралелно с това по време на събора активисти на Българския антифашистки съюз издигаха и плакати срещу империализма и терора, както и в подкрепа на Ким Чен Ун „срещу американското зло“ и „Путин Миролюбец“.
14 Национален събор на русофилите в България тази година съвпада с отбелязването на 50 годишнината от началото на дърводобива в Коми, отбеляза в поздравителното си слово Николай Малинов, председател на НС на Национално движение „ Русофили“.

В чест на 140-та годишнина от Освобождението русофилите още две инициативи, допълни Малинов: инициативата на СТарозагорския митрополит Киприян за донасяне мощите на Свети Киприян за поклонение в Казанлък, както и изработката на 38 копия на най- добрите картини от Руско-турската Освободителна война.
При приемането на дарението на репликата на Самарското знаме, кметът на община Казанлък Галина Стоянова изрази благодарност към местната организация на НД „Русофили“ и на националната организация, която с ежегодния си събор край Копринка го е превърнала в „още едно място за благодарност към руския наро“ .
Инициативата за изработката на репликата на знамето е на покойния Ангел Попов- един от създателите на казанлъшката структура на „Русофили“.

14 събор на приятелите на Русия, училите и работили в страните от бившата ОНД бе уважен от първия дипломат на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, зам. председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, който е председател на ПГ за приятелство с Русия, народни представители, гости от Русия, сред които и Владимир Кочин от фонд „ Руский мир“, представен от Николай Малинов като „руският Сорос.“Според организаторите, днешният събор на русофилите в България е посетен от близо 10 хиляди приятели на Русия, представители на 130 общини в страната.
В празничната програма участваха самодейни групи от страната, фоклорни състави и отделни изпълнители, сред които и младата певица Симона Загора, превърнала се в атракцията на събора за феновете й. В концертната програма участва и певицата Петя Буюклиева. За разлика от предходни събора тази година в празничната програма организаторите разточителстваха по отношение на хората и изпълненията на оркестър, тип „трапеза“, за разлика от предходни събори, с далеч по-стилна програма и атрактивни участници от Русия в нея.
Учителка по руски език от Монтана, станала по думите й „ в 5 сутринта, за да дойде на Копринка“ негодуваше, че са пропътували с групата си стотици километри, за да изпеят две руски песни, но организаторите ги ограничили на една, за сметка на хората.


14 събор на русофилите в България не мина и без традиционните сергии, тип битак. В тях можеше да се намери всичко: от руски шалчета и тениски с лика на Президента Путин, през кибрити и магнити с ликовете на Хитлер и Тодор Живков, билкови илачи и отвари, до уникални български народни носии и везани престилки, шевици, накити на българката от преди два века, оригинални чипровски килими на повече от 100 години, родопски одеала и ямурлуци, изкупени от родопските села.

Интерес и клиенти събираха и сергиите, предлагищи кухненско и вещево оборудване от някогашната Българска армия и нейните столове за хранене и складове.