12 дни Фестивал на оперното и балетното изкуство

От 27 ноември до 8 декември в Стара Загора ще се проведе 49-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

Създаден през 1967 година като Декемврийски музикални вечери, а от 1973 година преименуван като Фестивал на оперното и балетното изкуство, това е първият в България профилиран форум за музикално-сценични изкуства.

Тази година фестивалът започва на 27 ноември с премиерата на класическия балет „Дон Кихот” от Лудвиг Минкус. Постановката е дело на Аршак Галумян, солист и хореограф на Щатсбалет-Берлин, а асистент-хореограф е Красина Павлова, примабалерина на Щатсбалет-Берлин.

На 29 ноември Оркестърът на държавна опера – Стара Загора, ще представи популярния Концерт за цигулка и оркестър от Лудвиг ван Бетовен и една от сравнително рядко изпълняваните Втора симфония от П. И. Чайковски. Диригентът и цигулар Дмитрий Василиев е първият концертмайстор на ансамбъла "Московски солисти" на Юри Башмет, а от 2015 г. е художествен ръководител на Международния младежки оркестър “Чайковски”. Цигуларката Теодора Късметска - Сороков концертира с Виенския симфоничен оркестър, Виенския камерен оркестър, „Wiener Concertverein“, Виенска камерна филхармония и др.

На 30 ноември Държавна опера – Пловдив, гостува със спектакъла на операта „Катерина Измайлова” от Дмитрий Шостакович. Постановката е на Вера Немирова, реализирала свои проекти във Виенската Щатсопера, Берлин, Залцбург, Бон, Хамбург, Пекин, Малмьо.

На 3 декември ще бъде представен съвременният танцов спектакъл In-between по музика на М. Рихтер. Неговите автори-хореографи са Ангелина Гаврилова и Филип Миланов от компания „Стрийм Денс“.

На 4 декември Македонска опера и балет – Скопие, гостува със „Севилският бръснар”. Класическото заглавие на Росини ще бъде представено в оригинален прочит на австрийската режисьорка Урсула Хорнер. Тя е възпитаник на Университета по музика и сценични изкуства във Виена, участвала e в над 30 постановки във Виенската опера, а по-късно режисира мюзикъли и опери в Европа и САЩ. Работила е съвместно със световния филмов режисьор Роман Полански.

На 5 декември предстои реализацията на още един интересен международен проект Ансамбъл за съвременна музика – Люксембург. Инструментите ще бъдат представени както соло, така и в комбинация с чудесния глас на италианското белканто. Музикантите, които идват от различни точки на света - Япония, Хърватска, Австрия и България, се събират в Люксембург.

На 6 декември Държавна опера – Варна, ще представи едно рядко изпълнявано заглавие от оперната класика – „Джоконда” от Амилкаре Понкиели. Постановката е на Кузман Попов, диригент Григор Паликаров. В главната роля публиката ще види Габриела Георгиева – призната за една от най-добрите последователка на легендарната Гена Димитрова.

На 7 декември Оркестърът на Държавна опера – Стара Загора, под диригенството на Ивайло Кринчев ще представи Концерта 150 години след Росини с увертюри, арии и ансамбли от огромното творчество на италианския композитор.

Последният ден на фестивалната програма, 8 декември, предлага две събития. В заседателната зала на Общински съвет – Стара Загора, е премиерата на „Процесът Мерилин Монро” - камерна опера от Роланд Баумгартнер, с участието на солисти, хор и оркестър от Държавна опера - Стара Загора, режисьор е Огнян Драганов. Диригентът Андрия Павлич дирижира спектакли във Виенската Фолкс опер и преподава в консерваторията „Густав Малер“ - Виена.

Финалът на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора ще постави Софийската опера и балет с „Лешникотрошачката” от П. И. Чайковски. Постановката на Юрий Григорович е определена от критиката като триумф на руската музика и хореография.

Новост през последните години е и богатата съпътстваща програма. Тази година това са фотоизложба и филм, посветени на известния български бас Борис Христов, представяне на книга, музикална продукция и майсторски класове.

Билетите са на цени от 10 до 20 лева, за учащи се и пенсионери – отстъпки до 30%. Предлага се и абонаменти за определен брой постановки от Фестивала.