Ученическите шкафчета, които бях част от интериора на училищните сгради преди 30-на години, отново се връщат в седем училища в община Казанлък. Целта е по този начин да се постигне олекотяване на ученическите раници.

Основните училища "Мати Болгария”, "Георги Кирков”, "Паисий Хилендарски, "Чудомир” и СУ "Екзарх Антим I" в Казанлък и училищата в селата Енина и Хаджи Димитрово, в които се обучават ученици от първи до седми клас, ще получат съфинансиране от Министерството на образованието и науката за закупуване на ученически шкафчета. За това информира общинският пресцентър. В тях децата ще могат да съхраняват своите учебници, учебни комплекти, помагала и други материали, необходими за образователния процес, екипи за физическо възпитание и лични вещи.

Предвидените средства са 2.9 млн. лв. по модул „Осигуряване на ученически шкафчета“ към националната програма "Осигуряване на съвременна образователна среда".

Закупуването на шкафчета е една от предприетите от Община Казанлък мерки за улеснение на децата от тежестта на ученическите раници.

Въпросът с тежестта на ученическите раници у нас бе повдигнат още през миналата година. В някои страни в света има специални закони, постановления и становища на организации, които регламентират колко точно да тежат ученическите чанти. Цифрите варират от 8 до 20% от теглото на детето, за да бъдат избегнати гръбначни изкривявания. Изчисленията у нас показват, че раниците трябва да тежат до 4 килограма, но според проучване на родители между първи и седми клас чантите натежават прогресивно от 5.8 до 7.7 кг.