Разкриват се двете масивни крепостни стени и разположената между тях църква, а наред с тях и жилищна архитектура от късноантичния период V-VI в. и средновековния период XI-XIV век, показват третите поред разкопки на крепостта Бузово кале над казанлъшкото село Бузовград. Разкопките, съсредоточени в в района на т.нар. Малък мегалит, са извършени от екип с ръководител доц. д-р Деян Рабовянов от НАИМ при БАН, с участието на археолозите Пламен Дойчев, докторант във Великотърновския университет, и Никола Русев от Регионален исторически музей -Русе.

Предварителните резултати показват сложна и наситена с промени и конфликти история на крепостта, онагледени от високо запазената архитектура и разнообразни находки – керамика, монети, битови предмети, оръжие, печат на византийски сановник и др.

През тази година проучването на обекта бе оценено и от Министерство на културата и разкопките се извършват и с държавно финансиране. Самите дейности са предшествани от лазерно въздушно сканиране на крепостта, съобщават от Община Казанлък.