За първи път фотографите в Казанлък стягат Зимен салон За първи път фотографите в Казанлък организират Зимен салон. И като истински джентълмени, ще подредят своите творби след художниците, които по традиция си правят есенни салони. „За участие са поканени всички казанлъшки фотографи, като към момента са открити 50 – разказва инж. Стефан Папукчиев, директор на единствения в България Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства. - Условията са участниците да представят от 1 до 5 свои творби, снимани през последните 5 години. Специално жури ще определи от всички представени фотоси кои ще бъдат включени в Зимния салон.”

Идеята е Салонът да стане биенале, т.е. да се провежда на всеки 2 години през месец декември. Организаторите имат и още една цел - да обединят всички казанлъчани, на които фотографското изкуство е в кръвта - професионалисти и любители.

Тази година приоритет ще бъде даден на младите хора в Казанлък, занимаващи се с фотография. Естествено, без компромиси с качеството, независимо от младостта и обяснимата липса на достатъчно опит. В Салона няма да се допускат творби с порнографско, расистко и ксенофобско съдържание. Партийната агитация и радикалните религиозни послания също ще бъдат отхвърляни, категорични са организаторите. Журито ще е съставено от работещите в Музея на фотографията, от професионални фотографи, специалисти в отдел „Култура” и художници.

Първите творби вече са постъпили във фотомузея. „Вярваме, че ще се събере качествена фотографска колекция, отговаряща на високите изисквания, поставени от нашите талантливи предци фотографи”, коментира неговият директор.

И още едно пожелание – за фонда на музея е желателно всеки автор да остави една своя творба. За поколенията, които идват след нас.

Крайният срок за изпращане на фотосите е 1 декември 2018 година, а откриването на първия Зимен салон на фотографите е 11 декември 2018 година в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства - Казанлък.