Кой ще измести Левски, кой?!

Преди 4 месеца, в навечерието на 144-а годишниа от гибелта на Васил Левски, човекът, който в продължение на 50 години изследва делото на Апостола в Казанлъшкия край, д-р Косьо Зарев, завърши своето интервю пред zakazanlak.bg с категоричния извод: „А това, което прави Левски, е истинска мистерия. Той е легендарна личност. Затова днес ще попитам отново и отново: "Кой ще го измести, кой?!".В годината, когато се навръшват 180 лета от рождението на една от най-светлите и свети личности в българската история, д-р Зарев ни поднася своята трета книга със заглавие „Васил Левски в Казанлъшката Розова долина“.


Д-р Косьо Зарев е единственият историк в Казанлък, който пълно и задълбочено изследва делото на Левски в този район. Д-р Зарев вече има три издадени книги. Първата е „Васил Левски в Казанлъшкия край”, излязла през 1973 година по повод 100 години от обесването на Апостола. Втората му книга е със заглавие „Сподвижници на Васил Левски в Казанлъшкия край”, издадена през 1997 г. във връзка със 160-ата годишнина от рождението на Васил Иванов Кунчев. Във втората си книга авторът публикува още по-пълни данни и доказателства за връзката на Васил Левски с отдадени на делото казанлъчани и родолюбци от околните населени места.


Третата книга предстои да бъде представена пред казанлъшката публика на 29 юни от 18.00 часа в Културно-информационния център на ул. „Искра“ 4. Тя излиза в годината на Апостола – 2017-а. В нея д-р Зарев разкрива нови, много интересни факти, свързани с живота и дейността на Левски. Авторът споделя своето мнение за един от най-дискутираните и до днес въпроси – предаден ли е бил Апостола, или залавянето му е резултат от шпионаж на турските тайни служби.


Ето какво казва исторкът с най-голям принос в изследване делото на Дякона в нашия край: „В третата книга има един много любопитен факт. Краеведът Благой Емануилов идва и ми казва, че съм много точен в моето изследване за обиколките на Левски. Той намерил тайни документи, донесения, на граф Игнатиев до заместник-министъра на външните работи на Русия Винкелман, в които дава точни сведения откъде Левски тръгва и отива в района, където ще създаде първите революционни комитети. И Емануилов публикува статия, в която развива теория, че от самото начало до последния ден, Левски е бил следен от специални тайни агенти на Турция и един от Австро-Унгария. Те са били против освобождаването на България и против разбиването на Османската империя и поради тази причини тези личности са били постоянно по следите му, особено през последните два месеца. Преди да го заловят, всяка крачка на Левски се е знаела. Изобщо няма никакво предателство.“
Цялото интервю с д-р Косьо Зарев, публикувано на 17 февруари 2017 година в сайта zakazanlak.bg, в което той дава много интересни сведения за Дякона, можете да прочетете на http://www.zakazanlak.bg/intervyu-11/sheta-edin-pop-vasilii-i-pravi-vsichko-da-osvobodi-otechestvoto-si-4860