Четири са спектаклите на операта „Дон Жуан“, подготвена от участниците в 18-та Лятна международна академия „Варна Интернешънъл“, които ще бъдат представени на сцената на Държавна опера - Стара Загора. От общо 12-те прояви в рамките на академията, спектаклите в Стара Загора са през следващите няколко дни - 22 юни от 14 часа, 24 юни от 16 часа и на 25 юни от 14 часа. Режисьор на постановката е Славчо Николов, режисьор на Държавна опера-Стара Загора, диригент е Анди Андерсън /САЩ/, диригент на хора – Младен Станев, участват солисти участници в 18-тата Международна Академия " Варна Интернешънъл", хор и оркестър на Държавна опера Стара Загора.„Темата, която разглеждам в спектакъла, е за завистта. Завистта на дребните хора към широкоскроените, към тези, които живеят над всеобщоприетите разбирания и се опитват да са извън системата и да я преборят“, казва режисьорът Славчо Николов.


Волфганг Амадеус Моцарт започва работа над музиката на „Дон Жуан“ през май 1787 г. и до края на септември същата година завършва изцяло операта. За бързината, с която Моцарт написва музиката на тази си опера, се разказват редица истории, от които най-разпространена е тази, че композирал увертюрата (може би най-хубавата негова оперна увертюра) в деня на премиерата.

Първото представление на „Дон Жуан“ е на 29 октомври 1787 г. в Прага и преминава с невероятно голям успех. За премиерата във Виена Моцарт прави известни поправки в партитурата си. В австрийската столица „Дон Жуан“ се изнася на 7 май 1788 г., но с посредствен успех. В София операта „Дон Жуан“ е представена за първи път през 1930 г. под диригентството на Херман Щанге в постановка на Н. Веков.