Тя е сред най-новите попълнения на „Обществено хранене“ в „Арсенал“. Част от колектива само от 9 месеца, но за краткото време вече е успяла да се утвърди като човек, който обича това, което върши. Обича и да експериментира - със замесването на тестени вкусотии.
Името на тази симпатична жена е Стайка Николова Пенчева. Тя е познато лице за арсеналци, които ползват услугите на Централния стол на дружеството.
Стайка работи на касата в стола, но отвъд времето за това, с желание майстори сладки изкушения, помага в приготвянето на храната в стола.
Преди 20-тина години е завършила специализираната паралелка по кулинария в СОУ „Христо Ботев“ в град Павел баня.
Сред вкусотиите, с които се разпознава Стайка, за приятели и колеги просто Таня, са козунаците и курабиите.
Майсторката споделя, че и най-съвършената рецепта „куца“, ако няма в нея щипка любов и парче душа.
А истинският вкус на козунака и курабиите идва с гарнитура от... маса с обичаните по сърце хора.
Майсторката на козунаци е майка и на две деца, вече пораснали: син на 21 години, избрал Англия за мястото, в което да се чувства щастлив, и момиче на 12 години.
Преди Таня да поеме към „Арсенал“, пъртината към фирмата прави съпругът й Николай Пенчев от колектива на Завод 2.
Когато не е зад касата или пред масата с тестото, Таня обича... книгите. И уюта на написаното от Димитър Талев. И тишината и спокойствието.
За предстоящите Светли празници служителката от „Столово хранене“ на „Арсенал“ сподели своята рецепта за вкусни Великденски козунаци и за домашните й празнични курабии.
Козунакът на Стайка
Продукти:
4 бр. яйца
180 гр. захар
350 гр. прясно топло мляко
30 гр. мая
1 щипка сол
Мазнина /масло/ - 150-200 гр.
Аромати - лимонова настъргана кора, 2 пакетчета ванилия, 1 супена л. ром.
Всичко се смесва, като се добавя и брашно, колкото е нужно до получаването на меко тесто. Обикновено отива около 1 кг. брашно, тип „Екстра“ или „Класик“.
В тестото се слагат и шепа стафиди.
След като се омеси добре, тестото се разделя на дози. Всяка се намазва отгоре с олио, за да не хваща кора, и се оставя да втаса, в зависимост от температурата в помещението - може и повече от час.
След това се оформят козунаците или козуначените плитки, поставят се в подмазана тава или в тава с хартия за печене и се оставят да втасат отново.
Поръсват се със смес от разбити яйце и захар, със стафиди или орехи.
Пекат се в умерена фурна.
От това тесто могат да се приготвят козуначени кифли с различни пълнежи.




Великденските курабии на Стайка
5 бр. яйца
2 ч. ч. захар
1 ч. ч. разтопена мас
1 ч. ч. кисело мляко
2 бр. амонячна сода
Аромати - лимонова кора, ванилия.
Брашно, колкото поеме.
След като се замеси тесто от тази смес, то се оставя да „почине“ една нощ.
След това се разточва на дебелина по желание, обикновено един пръст, и се нарязва на определени форми.
Пече се в умерена фурна.
Курабиите също могат да бъдат намазани отгоре с разбити яйце и захар или украсени със стафиди.
Светли празници!