Митрополит Киприан отслужва Златоустова литургия в Казанлък

На 7 януари - Ивановден, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужва Утреня и Света Златоустова литургия в храм “Свети Йоан Предтеча” в Казанлък. Богослужението по случай големия християнски празник и храмовия празник на църквата започва в 9.30 часа."Свети Йоан Предтеча" е най-големият православен храм в Казанлък. Той е единственият в Старозагорска епархия, носещ името на Кръстителя.

Храмът е построен през 1844 г. по инициатива и под ръководството на богатия и влиятелен казанлъчанин Стоян Груйоолу. Изграден е на мястото, където от края на ХVIII век се намирал метохът на Хилендарския манастир с килийно училище към него.


Църквата е трикорабна базилика и има три престола, посветени на Свети Йоан Предтеча, Свети Йоан Рилски и Свети Харалампий. Иконите са изработени от тревненски майстори, а иконостасът - от майстора от Дебърско, Данаил. През Руско-турската война е превърнат в склад за зърно, а след Освобождението храмът бил продължително възстановяван. През 1896 г. е построена нова камбанария, а през 1936 г. отново почти изцяло го изографисват художниците проф. Стефан Иванов, проф. Никола Маринов и акад. Дечко Узунов, с участието на казанлъшките творци Мара Чорбаджийска и Димитър Чорбаджийски - Чудомир.