За Кинг -конг и ... справедливостта. Или за шадравана и наказанията


Още близо месец е срокът, за да приключи разследването на Районната прокуратура в Казанлък, по досъдебното производство, образувано заради вандалския акт на група младежи от 28 януари тази година, вследствие на който бе потрошен фонтана на площадчето. Досъдебното производство е по чл.216 ал. 1 от НК. Този член от Кодекса предвижда наказание с лишаване от свобода до 5 години, а при маловажни случаи – лишаване от свобода до 6 месеца или глоба до 5 хиляди лева.
За неприключилото все още разследване на вандалския акт от януари, става ясно от изпратения отговор до кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, по повод нейно официално питане до Районната прокуратура в Казанлък.
Кметското питане е от началото на април, такова е изпратено и до Окръжната прокуратура в Стара Загора, след последващ вандалски акт на същото място, на 31-ви март. При втория случай бяха повредени части от стъклените витражи на КИАЦО и елементи от рекламните постери.В поредица публикации през последните два месеца сайтът zakazanlak.bg нееднократно показва различни вандалски актове на граждани и злонамерено отношение към общи части или общинско имущество, повдигайки и въпросите за наказания и санкции от страна на общинската администрация, спрямо злосторниците. Случаят с изпочупения фонтан в КИАЦО е един от тези примери.
На 28 януари, в ранните часове на утрото, група от шестима младежи- четири момчета и две момичета, преминавайки през КИАЦО, едно от момчетата скача върху фонтана, в резултат на което той се счупи и младежът полетя, заедно с част от съоръжението. „Веселата“ случка бе записана на мобилния телефон на едно от момичетата в групата, а деянието на шестимата заснето от наблюдателните камери на общината. Ден по-късно то стана известно на цяла България като „Кинг –Конг на шадравана“. Видеото се превърна и в репортажи за няколко национални телевизии.

Вижте ТУК:

https://www.youtube.com/watch?v=CKWpQP1b_ZE


Забавляващите се по този начин младежи бяха и разпознати от своите връстници. От Общината в Казанлък обещаха да накажат извършителите, а обществеността настоя имената им да станат публично известни.
Два дни по-късно от Полицията в Казанлък, съобщиха, че деянието е извършено след употреба на алкохол, извършителите са установени и нямат криминални прояви до момента, както и че всички са пълнолетни.
За втория случай на вандализъм и настъпило увреждане на общинско имущество от края на март, от отговора на Районната прокуратура става ясно, че се извършва предварителна проверка по закона за МВР от органите на Районното управление на Полицията в Казанлък, за установяване на извършителите.


Проверката не е приключила и преписката не е постъпила в Районната прокуратура на Казанлък, става ясно от отговора на районния прокурор Таня Димитрова, която е административен ръководител на РП-Казанлък до кмета на общината Галина Стоянова.
От прокурорското писмо става ясно също, че Общината в Казанлък може да потърси правата си като пострадала от тези деяния, по предвидения законов ред. Това може да стане след като приключат досъдебните процесуални действия и полицейските проверки.

Бел. автора:
Казано иначе: и справедливостта, и наказанията, ще почакат.
А дотогава е свободно за вандалите.