Предлагат паметник на жертвите в лагера край Ловеч

Казанлъчани се включват в националната идея за издигане паметник на жертвите в лагера за политически затворници „Слънчев бряг“ край Ловеч. Това съобщи Йордан Маринов от Сдружение „Демократичен Казанлък“. Той съхранява макета на паметника, изработен от възпитаници на Художествената гимназия „Акад. Дечко Узунов“, който ще бъде представен по време на отбелязването на 60-ата годишнина от откриването на лагера. Честването ще се проведе на 23 март на мястото, където той е построен през 1959 година. Представители на Сдружение „Демократичен Казанлък“ и на Обединени земеделци в града на розите ще участват в почитане паметта на жертвите на лагера, наречен с гръмкото име „Слънчев бряг“.

Идеята е паметникът да представлява 3-метров кръст, като от двете му страни са поставени паметни плочи. Предложението е той е да бъде разположен в подножието на скалата, останала от кариерата, където лагеристите са добивали камъни, а самият лагер се намирал на близо километър от кариерата. Членове на Сдружението предлагат върху една от плочите на паметника да бъде изписан цитат от Библията, който да напомня за човешките прегрешения и за прошката, която пострадалите вече са дали на своите мъчители.

От 166 души в началото, само след няколко месеца в лагера край Ловеч са въдворени около 1000 души. Запазените архивни документи разкриват, че в т.нар. „Слънчев бряг“ са въдворявани оцелели от комунистическите репресии бивши депутати земеделци, търговци, адвокати, музиканти и актриси, както и обикновени селяни, отказали да влязат в ТКЗС. За съществуването му до април 1962 г. през него преминават над 1500 души, а след промените Военна прокуратура установява, че 151 лагеристи са намерили смъртта си в него.

„Лагерът на смъртта“, както е бил наречен, е щял да функционира още дълго време, ако не е било едно бягство на лагеристи от него, които са заловени при опит да напуснат нелегално страната. В хода на разследването те свидетелстват пред разследващите органи, че са избягали от убийствата в лагера край Ловеч. Случаят е докладван от ръководителя на следствието на Държавна сигурност Димитър Капитанов по-нагоре и стига до Политбюро. Специална комисия, оглавявана от Борис Велчев, член на Политбюро, потвърждава нечовешкия режим в лагера, придружен с всекидневни побоища и случаи на убийства на лагеристи. На тайно съвещание на Политбюро през април 1962 г. Тодор Живков нарежда „лагерът да се закрие без да се шуми“.

През 2017 година журналистът от Казанлък Петър Марчев засне документален филм за най-младия лагерист - казанлъчанина Христо Мичев – Мичоолу, който е бил само на 17 години, когато е въдворен в лагера. Филмът е наречен „Моето лято в „Слънчев бряг“ и разказва неговата история на лагерист през 1961 година.