Казанлък се включва в Световната седмица за борба с глаукомата, която тази година е от 11 до 16 март. Това е времето, в което специалисти-офталмолози от целия свят обединяват усилията си в борбата с това коварно заболяване, което води до необратима слепота.

В Казанлък безплатните профилактични прегледи за глаукома ще се проведат в „ДКЦ – Поликлиника” на 12 и 14 март от д-р Кирил Славейков. Те се извършват със съдействието на програмата „Право на зрение“ на Института за здравно образование. По последни данни, 87 525 души у нас са диагностицирани с глаукома, като Казанлък е един от районите, в който заболеваемостта е повишена. Жените и хората на възраст над 60 г. попадат в рисковата група. В рисковата група са и всички на възраст над 40 г. с глаукомно болни в рода. Затова се препоръчва всеки, навършил 40 г., поне веднъж годишно да измерва вътреочното си налягане. Повишеното вътреочно налягане може да е симптом за глаукома.

Направление от личен лекар не е необходимо. За преглед се записват само лица, които попадат в рискови групи, часовете се дават до изчерпване.

Записвания за прегледите става он-лайн на този линк: http://screening.healthedu.eu/index.php както и на единния номер на кампанията – 070010126, на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи, всеки работен ден от 10 до 16 ч.