В Месеца на професиите, който по традиция се провежда през месец март, възпитаниците на ПГ „Иван Хаджиенов” представят всяка една от четирите специалности „Компютърна техника и технологии”, "Машини и системи с ЦПУ”, „Мехатроника”, „Архитектура и строителство”. Първата специалност бе представена още в началото на месеца, а сега дойде ред на „Машинни и системи в ЦПУ”. Това е специалност, изучавана от десетилетия в гимназията, а днес още по-привлекателна за младежите, заради предлаганото дуално обучение – възможност едновременно за учене и работа във водещите машиностроителни фирми в Казанлък. Една от първите фирми, която започна да обучава в практически умения учениците, е „Арсенал” АД.

Всеки ученик от специалностите „Машини и системи с ЦПУ” и „Мехатроника” в последните две години от обучението си е по 3 дни седмично в реална работна среда – на трудов договор във фирмите партньори на ПГ „Иван Хаджиенов”. Тази привилегия и отговорност е постигната за пръв път в България в град Казанлък.

В професионалното състезание преподавателите изненадаха отборите с динамични и атрактивни игри, за които са нужни технически познания, сръчност и логика.

За журито, съставено от инж.Златина Илиева, инж.Иванка Стоянова и абитуриента Мелеим Менков, бе удоволствие да оценява амбициозните и можещи младежи. Публиката също заслужи своите награди, забавлявайки се с решаването на нелеките логически загадки.


Преподавателят Пенчо Минчев отправи истинско предизвикателство към ценителите на интелектуалните игри, показвайки вариант на шахматна дъска с нестандартни фигури от машинни елементи. Оригиналната идея е осъществена от учениците в часовете по практическа подготовка – поредно доказателство, че мотото „Креативни, технични, различни” е запазена марка за ПГ „Иван Хаджиенов”.