Българка от САЩ разказва за България при комунизма

Българската журналистка, живееща в САЩ, Нася Кралевска, пристига специално от Страната на неограничените възможности, за да представи в Казанлък и други градове на страната своята книга „България под комунизъм”. Представянето е на 11 октомври, четвъртък, от 18.00 часа, в ЛХМ „Чудомир” в града на розите, а водещ ще бъде разследващият журналист Христо Христов.

Книгата „България под комунизъм” е документален разказ за тоталитарното безвремие, наложено в България с управлението на Българската комунистическа партия. В нея се проследяват събития от времето на комунизацията и съветизацията на България след 9 септември 1944 г., постигнати с насилие и терор.

„Исках да разкажа истината за този период, да изясня моменти от героичната съпротива на наши сънародници срещу натрапения им сталински режим. Да спомена имената и трънния път на неколцина унижени видни български граждани”, пише в предговора си авторката. Убедена е, че узнали истината за комунизма и неговите престъпления, ние, българите, можем да загърбим пристрастия и ангажименти и да се обединим като нация.

"Книгата е написана за България. България, която баба ми ме научи да обичам. България, която е била сравнително нормална държава в онези страшни времена на фашизъм, нацизъм, окупация, зверства и кръвопролития - споделя Нася Кралевска. - България, която би могла да бъде в съвсем друга ситуация днес, ако не беше случилото се през 1944 година. България, която вече е по пътя на Европа, но не би трябвало да е най-бедната и нещастна страна. Освен това, личностите които споменавам в своята книга, наистина са духовният елит на държавата ни и аз исках да предам възторга си от тези невероятни българи.“

Книгата „България под комунизъм” е второ, допълнено издание, подготвено от издателство „Рива” (първото е от 2016 г.). Нася Кралевска е автор и на книгата „Без заглавие. Рушители и строители на България” (2001), многократно преиздавана оттогава и продължението ѝ „Без заглавие. Комунизмът в битка с демокрацията” (2011), посветена на първите години след краха на тоталитарната комунистическа система в България и изграждането на демократично общество и институции.

Представянето на книгата в България са организирани със съдействието на фондация „Истина и памет”, чийто изпълнителен директор е журналистът Христо Христов.