41 са номинираните учители от община Казанлък, които се борят за отличията в конкурса „Учител на годината” за 2019 година. Това е второто издание на конкурса, който се организира от Община Казанлък. Номинациите са в 3 категории – „Учител на годината”, „Млад и успешен кадър” и „Цялостен принос в сферата на образованието” съответно в три направления - предучилищно образование, основно образование и средно образование.

Общо 8 са кандидатурите за „Учител на годината” в предучилищното образование. Номинации са направени на учители от детските градини „Юрий Гагарин”, „Мечо Пух”, „Звънче”, Здравец”, „Слънчице”. За „Млад и успешен кадър” са постъпили 5 предложения за учители от детските заведения „Пчелица”, „Юрий Гагарин”, „Слънчице”, „Звънче” и „Здравец”. За наградата „Цялостен принос в сферата на образованието” кандидатурите са 4 и са изпратени от „Славейче”, ”Юрий Гагарин”, „Звънче” и „Здравец”.

В сферата на основното образование и в трите категории има направени по 4 номинации. Постъпили са предложения от ОУ „Мати Болгария”, ОУ „Никола Вапцаров”, ОУ „Георги Кирков”, ОУ „Петър Берон” – село Овощник, ОУ „Св. Климент Охридски” – град Крън.

В средното образование за „Учител на годината” се надпреварват шестива кандидати. Те са предложени от ППМГ „Никола Обрешков”, ПГ „Петко Стайнов”, ПГ „Иван Хаджиенов” и СУ „Екзарх Антгим I”. Общо 6 са кандидатурите за „Млаз и успешен кадър” и „Цялостен принос в сферата на образованието” – по трима за всяка категория. Училищата, които са направили предложения за свои учители в тези две категории, са ППМГ „Никола Обрешков”, ПГ „Петко Стайнов” и СУ „Екзарх Антим I”.

Конкурсът „Учител на годината” се провежда в навечерието на 24 май. Неговото първо издание бе през 2018 година, когато сред номинираните 38 кандидати бяха избрани 9, отново в трите категории и в трите направления – предучилищно, основно и средно образование.

Учители на 2018 година станаха Албена Бошнакова от ДГ № 9 “Слънчице“, Събина Ангелова - СУ “Екзарх Антим I“, и Светлана Ненкова - ППМГ „Никола Обрешков“.

В категория, „Млад и успешен кадър“ бяха отличени Виктория Гитева от ДГ № 13“Мечо Пух“, Илко Илиев - ОУ “Мати Болгария“, и Георги Даскалов - ПГ „Иван Хаджиенов“.

За „Цялостен принос в сферата на образованието“ наградата спечелиха Евгения Ангелова от ДГ № 18 “Пчелица“, Лилия Рачева- ОУ “Никола Вапцаров“, и Тошко Узунов от ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Тази година церемонията по награждаването на отличените учители в училищата на територията на община Казанлък ще се състои на 23 май – в самото навечерие на празника на българската просвета и култура и славянската писменост.