1237 детски творби оценяваха в Казанлък

1237 общо са творбите, които деца от цялата страна изпратиха за участие в двата национални конкурса, организирани в Казанлък – „Малките нашенци” и „Присмехулници”.

За XХII Национален конкурс за весела детска рисунка “Малките нашенци” са получени 972 рисунки и приложни творби от 171 институции от 49 населени места в България. Жури в състав Иван Гайдаров – председател, и членове – Росен Дончев и Георги Атанасов присъди 88 награди, от които 18 специални, 50 класирани на І, ІІ и ІІІ място по възрастови групи и категории и 20 поощрителни награди.

За конкурса за хумористична детска творба „Присмехулници” са получени 265 литературни творби от 149 индивидуални участници от 27 населени места. Жури с председател Иван Желязков – ст. експерт в РУО – Стара Загора присъди 33 награди на младите писатели – 10 от тях са специални, 6 допълнителни и 17 класирани на І, ІІ и ІІІ място в трите възрастови групи.

Всички наградени ще получат специална грамота със снимка на творбата си, медал, диплянка с отпечатаните наградени творби, книжка с отличените литературни творби, както и предметни награди. Откриването на изложбата и награждаването на отличените участници ще бъде на 27 март 2019 г. във Военен клуб - Казанлък от 13.00 ч.

Националните детски конкурси са част от програмата на Чудомировите празници и са посветени на творчеството и живота на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Организатори са Министерството на образованието, Община Казанлък, Фондация „Чудомир” и Общински детски комплекс „Св.Ив. Рилски” - Казанлък, със съдействието на Военен клуб – Казанлък.